A vasalásról, a nőkről és a gondolatok tisztaságáról

2009.06.30. 18:15 | Zajec | Szólj hozzá!

A vasalás nagyon fontos szerepet játszik a nők életében. Azt hiszem, ez nem képezheti vita tárgyát.
De a dolog korántsem ilyen egyszerű. Nézzük...
Vajon pszichológiai értelemben a vasalás lehet megtisztító hatású? Lehet meditatív jellegű foglalatosságnak tekinteni? Lehet veszélyes? Sok esetben igen. Úgy mondanám, hogy a vasalásnak két arca van. Létezik analitikus vasalás, és elszánt vasalás. Mindkét formáját szélsőségesen veszélyesnek ítélem meg.
A vasalás állapotába kerülve, a nő elkezd mintegy tehetetlenül álmodozni, tervezgetni, fantáziálni, utazgatni. Egyfajta szellemi űrséta. A vasalás, a nőben megérinti a legmélyebben fekvő rétegeket, vágyakat és fóbiákat.
A vasalás által elbújik a világ elől. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy a vasalás tisztító hatással van a nő szellemére. Gyanítom, hogy a forró vasaló alatt rengeteg, legalább annyira forró gondolat, döntés, véleményformálás született meg, hogy onnét egy óvatlan pillanatban kiröppenjen a nagyvilágba, mint a szintén forró gőz.
Nem hiszem, hogy a nők képesek lennének hasonló nirvánába keveredni a fürdőszobában. Fürdés közben a nő, önmaga számára túlságosan testi valójában van jelen. A női meztelenség nem kedvez a gondolkodásnak. Valami húzza a tükörhöz, és a női lét formájának tisztán fizikai jellegéhez.
Ez pedig nem segít a tisztánlátásban.
A vasalás ezzel szemben, igen.
Gyakran hallani a tévében, hogy a sofőr elaludt a volánnál. Mert gondolatban több száz kilométerre volt attól az úttól, amin éppen haladt. Ugyanez a helyzet a vasalással. Sőt, még rosszabb, mert eme foglalatosság nem üvölt a valóságba történő visszatérésért. A varrások kertjének titkos kis útvesztői, és a vasaló határozott, de mégis gyengéden gömbölyded csúcsa. Az egyik oldalról a másikra történő átfordítás geográfiája. A nem elegendő mértékben kivasalt részekhez való visszatérések szentimentalitása. A vasalás általi simaságra eső tekintet elégedettsége. A mű befejezésére buzdító nyughatatlanság. A tiszta és sima holmik összehajtásának romantikája...
Mi tehát a vasalás?
Talán egy út, talán egy tekergő ösvény amely valódi önmagunkhoz vezet.
Út a valódi értékek védelméhez, önmagunk és mások helyes megítéléséhez. Mert mi is a vasalót félrerakó kéz? Döntés, vagy csak annak az előérzete?
A vasalást talán csak a mosáshoz lehetne hasonlítani. Fizikai munkával összekötött megtisztulás. A mosógépben kirázott gondolatok, gondosan, sorban felakasztva a kötélre, s a száradást várva. Tökéletes és tiszta gondolatok. Gyakran továbbadhatatlanok. Visszatérés a forráshoz, természetességhez. Itt és most. Azonnal.
A mosás és a vasalás nem tűri a hazugságot.
A mosás és a vasalás morálisan mégsem tiszta.
Jelenlétünkkel koszoljuk be.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most ennyi talán elég is. Nem volt időm rá, hogy mélyebbre ássak vasalás ügyben.
Csak 6-8 póló volt, egy nadrág, és némi fehérnemű.
És mindezt egy szál alsóban, mert rohadt meleg van. Megyek is zuhanyozni.
Mondtam, hogy megtisztító hatása van...

Címkék: agymenés gondolom...

A bejegyzés trackback címe:

https://zajec.blog.hu/api/trackback/id/tr391218365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása